Bytomska "Jedynka" zachęca do zmiany nawyków żywieniowych
W okresie Wielkiego Postu wiele osób tradycyjnie decyduje się na ograniczenie spożycia mięsa lub całkowicie z niego rezygnuje. Przy tej okazji, Szpital Specjalistyczny nr 1 w Bytomiu zachęca bytomian do świadomego podejścia do jedzenia i zmiany nawyków żywieniowych na korzystniejsze dla zdrowia
Bytomska „Jedynka” stawia na urozmaicone posiłki przez cały rok, nie tylko w Wielkim Poście. – Staramy się komponować jadłospisy naszych pacjentów w taki sposób, aby ograniczać produkty mięsne, zastępując je daniami opartymi na warzywach i alternatywnych źródłach białka. W każdy piątek pacjenci dostają na obiad rybę. Mięso, zwłaszcza czerwone zawiera dużą zawartość cholesterolu i tłuszczów nasyconych, które mogą prowadzić do zawałów, udarów mózgu czy nawet nowotworów jelita – mówi Aleksandra Pluta, dietetyczka ze Szpitala Specjalistycznego nr 1 w Bytomiu i dodaje, że każdy moment jest dobry na wprowadzenie zmian do diety na stałe. Otyłość, cukrzyca, nietolerancje pokarmowe czy też miażdżyca to najczęstsze problemy pacjentów konsultowane z dietetykami bytomskiej placówki. Wśród powtarzających się złych nawyków pojawia się przede wszystkim podjadanie niezdrowych przekąsek między posiłkami.
Przeczytaj więcej: Szpital Specjalistyczny nr 1 w Bytomiu.