Szpital Specjalistyczny nr 1 w Bytomiu przedłuża program “Dobry posiłek w szpitalu”
Szpital Specjalistyczny nr 1 w Bytomiu przystąpił do programu “Dobry posiłek w szpitalu” już z początkiem listopada ubiegłego roku. Placówka przedłużyła uczestnictwo w programie do 31 grudnia 2024 r.
“Dobry posiłek w szpitalu” to program pilotażowy z zakresu edukacji żywieniowej, uruchomiony przez Narodowy Fundusz Zdrowia. Pilotaż miał zakończyć się w czerwcu, ale resort zdrowia zaproponował jego przedłużenie do końca bieżącego roku. Bytomska “Jedynka” skorzystała z tej możliwości.
Dobry posiłek na co dzień
Program "Dobry posiłek w szpitalu" zakłada, że dzienna stawka żywieniowa na pacjenta jest finansowana przez NFZ w wysokości około 26 zł. Szpital Specjalistyczny nr 1, zgodnie z wytycznymi programu, publikuje na swojej stronie internetowej codzienne jadłospisy i zdjęcia co najmniej dwóch przykładowych posiłków spośród stosowanych diet. Jadłospisy zawierają informacje o rodzaju posiłku i składzie produktów, dobowych sumach wartości energetycznej i odżywczej diet, sposobie obróbki, a także alergenach. Pacjenci w ramach programu otrzymują dodatkową wieczorną kolację o godz. 20 przez cały tydzień. Hospitalizowani mogą również liczyć na indywidualne porady dietetyczne: – Jeśli lekarz prowadzący zaleci konsultację dietetyczną, nasi dietetycy udają się na oddział do pacjenta i szczegółowo omawiają niezbędne zmiany do wprowadzenia w diecie. Kluczowe dla nas jest to, żeby pacjenci kontynuowali stosowanie się do tych zaleceń również po opuszczeniu szpitala – podkreśla lek. Janusz Milejski, zastępca dyrektora ds. lecznictwa.
Przeczytaj więcej: Szpital Specjalistyczny nr 1 w Bytomiu